Objavljamo prispevek Osnovne šole Sladki Vrh:

“Najbolj zapeljiva stvar pri umetnosti je umetnikova osebnost.” (Paul Cezanne)

V sredo, 17. oktobra 2018, smo se izbrani učenci osnovne šole Sladki Vrh odpravili v Varstveno Delovni Center POLŽ Maribor enota Lenart. VDC POLŽ je javni socialno varstveni zavod. Toplo so nas sprejeli izvajalci programa, mentorji skupin in uporabniki. Razkazali so nam svoje prostore ter predstavili dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. Nato smo skupaj z njihovimi likovniki ustvarjali na temo kulturna dediščina, izdelovali smo glinene posode po tradicionalnem postopku brez vretena in različne preproste izdelke iz ličja. Med samim delom smo se med seboj spoznavali in si pomagali pri delu. Po končanih delavnicah smo še skupaj posedeli na foteljih, ki so jih sami izdelali.

Foto: Andrej Velikonja

Teden dni kasneje smo se ponovno srečali, tokrat na Osnovni šoli Sladki Vrh, z našimi dobrimi prijatelji iz VDC POLŽ. Ponovnih medsebojnih srečanj, kjer skupaj umetniško utvarjamo, se še posebej veselimo, saj v naš šolski prostor vedno vnesejo posebno iskrenost, prijaznost in srčnost. Naša mentorja sta se dogovorila, da bomo ustvarjali v manjših skupinah ali parih na temo kulturne dediščine z motivom tradicionalnega tihožitja, kjer preteklost sreča sedanjost in prihodnost.

Med samim ustvarjanjem smo se veliko pogovarjali, zabavali, vsak je s kakšno zgodbo iz svojega življenja prispeval k našemu medgeneracijskemu človeškemu sožitju, tako potrebnem v današnjem času.

“Umetnina, ki ne temelji na čustvih, ni umetnost,” je misel francoskega slikarja Cezanna, zato lahko zapišemo, da glede na to, da smo v umetnino vtkali veliko čustev, naši izdelki zagotovo so umetnine.

Po delavnici pa smo se še skupaj odpravili na kosilo, našim gostom pa smo razkazali še šolske prostore in stavbi zunaj šole – gasilski dom ter športno igrišče.

Na koncu slovo in prijetni vtisi, polni novih izkušenj, čustev, zadovoljstva. V njihovi družbi je bilo zelo prijetno, zato se veselimo naslednjega srečanja. Ta dva dneva nam bosta še dolgo ostala v spominu.

Lalita Grobelšek, učenka OŠ Sladki Vrh

Foto: Andrej Velikonja